Bestellijst

Bestellijst

Ons verhaal

Volksuniversiteit Amsterdam van 1913 tot nu

Verleden
Volksuniversiteit Amsterdam werd opgericht in 1913 en is de oudste volksuniversiteit van Nederland. Oprichter prof. dr. S.R. Steinmetz, formuleerde de volgende doelstelling: ‘De volksuniversiteit stelt zich ten doel bij te dragen aan de ontwikkeling van de totale persoonlijkheid van de inwoners van het Rijk der Nederlanden, ongeacht hun afkomst, hun religieuze of politieke overtuiging.’ De volksuniversiteit maakte daarmee kennis toegankelijk voor iedereen, wat tot dan toe beslist niet vanzelfsprekend was. Zijn drie uitgangspunten, neutraliteit, toegankelijkheid en breed aanbod, zijn nog altijd de pijlers waarop de volksuniversiteiten hun activiteiten bouwen.

Heden
Vanaf de jaren 90 sluiten de cursussen aan bij het dagelijks leven en de behoeften van de cursist. Wil je een taal leren om tijdens je vakantie je bestelling bij de ober door te geven? Wil je met meer zelfvertrouwen voor een groep staan ? Of ben je benieuwd naar nieuwe technische mogelijkheden, zoals 3D-printen? De keuze is aan de cursist. In 2016 is Volksuniversiteit Amsterdam een intensieve samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aangegaan, met als resultaat dat er cursussen van de Volksuniversiteit in verschillende OBA-vestigingen worden gegeven. Je vindt ons bijvoorbeeld in de Centrale OBA op de Oosterdokskade en in de OBA’s op het Javaplein en het Roelof Hartplein. Daarnaast geven wij cursussen in de avonduren in het Metis Montessori Lyceum op de Mauritskade. Het secretariaat is gehuisvest in de OBA op het Javaplein.

Toekomst
De ambitie van Volksuniversiteit Amsterdam is om op korte termijn de samenwerking met de OBA te verstevigen en gezamenlijk een nieuw en eigentijds aanbod te creëren voor alle volwassenen in Amsterdam. Daarbij willen zowel OBA als Volksuniversiteit Amsterdam een laagdrempelige en inspirerende ontmoetingsplek zijn voor alle Amsterdammers.