Your cart

Your cart

Kunst ontmoet wiskunde

Course code: 1055

Overal in Nederland zijn er kunstobjecten of design-ontwerpen te zien waar een structuur of patroon in zit. Het kan om oude of nieuwe kunst gaan; het kunnen objecten in de openbare ruimte of werken in musea/tentoonstellingen zijn. En bij design kan men denken aan vloerbedekkingen (ook met oude tegels) of bijvoorbeeld een ontbijtservies. Met het idee van een cirkel, driehoek of vierkant kunnen we naar deze objecten kijken en dan tot leuke ontdekkingen en inzichten komen en daarmee onze ervaringen opdoen.

Met kunstwerken als uitgangspunt gaan we ook zelf met potlood, driehoek en passer aan de slag om zo meer inzicht in kunstobjecten te krijgen. Maar ook door vouwen met papier of werken met speciale bouwdoosjes kan men dat bereiken. Op deze wijze is het mogelijk dat we zelf bijvoorbeeld een islamitisch patroon tekenen of een zogenaamd “onmogelijk figuur”.

In het laatste gedeelte van elke les komen andere voorbeelden van kunstwerken langs, die de activiteit nog eens extra ondersteunen.

Iedereen weet wat een cirkel, driehoek en een vierkant is, iedereen kan tot 100 tellen, dat is genoeg.
Een toets is niet aan de orde, het gaat erom met plezier op ontdekkingsreis te gaan om bijvoorbeeld te ervaren hoe een kunstenaar al onderzoekend bezig is geweest. We leggen een verband tussen kunst en de exacte wetenschap wiskunde en dan blijkt dat wiskunde zich soms kunstzinnig kan uitdrukken. En het is bijna automatisch dat symboliek om de hoek komt kijken, denk bijvoorbeeld aan het Yin-Yang teken.

Monday September 20, 2021
6 lessons of 2 hrs start time 19:00 (click here for a full list of session dates and times per session)
Price: € 195,00
Tutor: Mr. B. (Bart) Heukelom

Dit is een cursus op locatie. Wij willen u vragen hierbij de huidige Coronamaatregelen in acht te nemen. Houd 1,5 meter afstand; blijf thuis als u klachten heeft (verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts) en blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts en/of benauwdheidsklachten heeft.

19:00 - 21:00
Location: Mauritskade 58: Ingang Oosterpark zijde (click here for address details)
B. (Bart) Heukelom
Bart Heukelom is als uitgever (bij Noordhoff) van educatieve boeken begonnen, en was daarna directeur van een stichting en docent in middelbaar en hoger onderwijs. Hij is onder andere tien jaarbestuurslid van Ars &Mathesis geweest. Hij werkt nu verder aan het project “kunst ontmoet wiskunde”. www.kunstontmoetwiskunde.nl