Bestellijst

Bestellijst

Online cursus Betekenis en interpretatie van muziek (Muziekanalyse) I

Cursuscode: 1158
25
okt

*Nu met maar liefst 20% korting

Achter de genoteerde en klinkende muziek gaat een wereld van betekenissen schuil: wat betekenen al die noten en klanken, waarom maken bepaalde melodieën en akkoorden op ons zo’n diepe indruk en hoe komt een componist tot de keuzen die hij gemaakt heeft?
 
Waarom voelen we bijna allemaal de kwaliteit van bepaalde muziekstukken en waarom is vrijwel iedereen overtuigd van de grootheid van Bach, Mozart en Brahms? Wat is hun geheim en waarom voelen hun werken zo volmaakt?
Wil jij ook de geheimen van de klassieke muziek ontwaren en je muziekliefde verdiepen? Dan is deze cursus onder leiding van klassiek dirigent Peter Schlamilch een buitenkans.
 
Muziekanalyse is een intrigerend terrein dat aan bijna alles raakt. In deze interactieve cursus bespreken we vragen zoals: waarom is het ene muzikale thema zo perfect dat je het dagelijks wilt nafluiten en waarom zijn bepaalde composities eeuwig? Wat valt er over de composities te zeggen en welk verhaal vertellen zij eigenlijk? Welke retorische processen spelen er zich af en hoe wordt gespeeld met herhalingen, omkeringen, spiegelingen en andere compositiemethoden? Maar ook: waarom gebruikt Bach bepaalde toonsoorten specifiek voor bepaalde teksten, waarom laat Mozart de tijd even stilstaan als hij, maar één keer in zijn leven, ‘Senza tempo’ schrijft, en waarom begint Wagners Parsifal met een eenstemmige melodie, waar al het latere materiaal al in blijkt te zitten?
 
Iedere klassieke muziekliefhebber krijgt in deze cursus een kijkje achter de schermen van de klanken die we in de concertzaal horen. Aan de hand van tien meesterwerken uit de klassieke muziekgeschiedenis zullen we niet alleen alle stijlen vanaf Palestrina, via Bach, Mozart, Beethoven, Brahms tot aan Strawinsky doorkruisen, maar ook veel uitdrukkingsvormen als de symfonie, het oratorium, het Lied, de pianosonate, het strijkkwartet en nog vele andere vormen bespreken, steeds met kleine of langere muziekfragmenten bij de hand. Ook mag de cursist een zelfgekozen stuk aandragen.
Deze cursus biedt een fascinerende reis door de gevoels- en vormenwereld van de klassieke muziek die het luisteren zal verdiepen en deuren zal openen naar de vele diepere lagen van de muziek.

Niveau: beginners en gevorderden
Doel: Wat zijn betekenis en interpretatie van muziek – de muziek achter de noten
Noten lezen: niet noodzakelijk

Online interactieve cursus: Deze groepscursus wordt live online aangeboden in een virtuele lesomgeving.
Wat heb je nodig om mee te doen? Een computer, laptop of tablet met een webcam of ingebouwde camera en microfoon en een internetverbinding.
*Let op: de 20% korting is al inbegrepen in de prijs.

Schrijf je in
Maandag 25 oktober 2021
8 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 18:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 205,00
Dhr. P. (Peter) Schlamilch

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Kijk vooral ook in je spambox als je kort voor aanvang van de cursus geen link hebt ontvangen! Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

18:30 - 20:00
Locatie: Online cursus, niet op locatie (klik hier voor de adresgegevens)
P. (Peter) Schlamilch
Dirigent Peter Schlamilch (1966) studeerde zang en orkestdirectie en heeft een schat aan ervaring in het epicentrum van de klassieke muziek: als zanger, koordirigent, orkestdirigent en muziektheoreticus. Hij behaalde de einddiploma's orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en solozang aan het Utrechts Conservatorium. Daarnaast studeerde hij nog enkele jaren muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, en enkele jaren muziektheorie aan het Utrechts Conservatorium. Al tijdens zijn studie leidde Peter als vaste gastdirigent het Praagse operagezelschap ‘Opera Mozart’. Hij was vervolgens werkzaam als assistent van de wereldberoemde Claudio Abbado bij de Berliner Philharmoniker. Daarna werkte hij als eerste dirigent bij de Städtische Bühnen Münster (D). Peter Schlamilch is momenteel de vaste dirigent van een aantal operakoren, waaronder het Operakoor Dordrecht, en het Volendams Operakoor. Peter kan met zijn gave om de betekenis achter de muziek in te voelen en vervolgens te duiden, gecombineerd met zijn flamboyante persoonlijkheid, iedereen die er voor open staat begeesteren en enthousiasmeren met de schoonheid van de klassieke muziek.