Bestellijst

Bestellijst

Lezing De culturele / literaire heropleving in Egypte in de 19e en 20e eeuw

Cursuscode: 5803
19
mei

Lezingenreeks - Filosoferen over de Arabische Wereld. Beweging en tegenbeweging. 

Tijdens deze lezing verzorgt Djûke Poppinga een inleiding over de culturele / literaire heropleving in Egypte in de 19e-20e eeuw (Nahda) en de reactie daarop in de hedendaagse Arabische literatuur(kritiek). 

Over de lezingenreeks: 
De Arabische wereld was al van ver voor het begin van onze jaartelling permanent in beweging. Grootmachten wisselden elkaar af. Soms langzaam, maar vaak ook in rap tempo. En met die machtswisselingen traden ook andere en nieuwe culturen naar voren. Grote godsdiensten ontstonden in het hart van de Arabische wereld. Zo hebben jodendom, christendom en islam hun stempel gedrukt op cultuur, filosofie en literatuur en het sociale leven. Al die omwentelingen, ook binnen de diverse stromingen, vormen een patroon van ‘beweging en tegenbeweging’.

Deze lezingenreeks wordt georganiseerd door de de Stichting Schaakschool Indische buurt in samenwerking met de Volksuniversiteit Amsterdam. Deze traditie is 8 jaar geleden bij de Stichting Schaakschool Indische buurt ontstaan. Sindsdien worden er film-, literatuur- en filosofieavonden georganiseerd.

Andere lezingen die zijn gepland in deze reeks:

Schrijf je in
Donderdag 19 mei 2022
Schrijf je tijdig in; op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan starten.
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 7,50
Mw. D. (Djuke) Poppinga

Dit is een cursus op locatie. Wij willen je vragen hierbij de huidige basis Coronamaatregelen in acht te nemen. Mondkapjes zijn verplicht bij verplaatsing in het gebouw. Als je zit mag het mondkapje af. Was vaak je handen. Houd afstand (1,5 m is een veilige afstand). Blijf thuis als je klachten hebt (verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts) en laat je testen. Bij enkele cursussen wordt een Coronatoegangsbewijs gevraagd. Dit staat dan vermeld in de cursustekst.

19:30 - 21:30
Locatie: Batjanzaal: Batjanstraat 68 (klik hier voor de adresgegevens)
D. (Djuke) Poppinga
Drs. Djûke Poppinga is Arabiste en literair vertaalster van het Arabisch naar het Nederlands. Zij doceert Arabische literatuur aan de Universiteit van Amsterdam.