Bestellijst

Bestellijst

Online lezing Ontdek Joods Amsterdam! 300 jaar geschiedenis rond het Waterlooplein.

Cursuscode: 1264

Herinner je je nog hoe het Waterlooplein eruit zag voordat de Stopera er gebouwd werd? Er is hier sinds WOII wel het een en ander veranderd! Weet je ook waarom de joden zich juist op deze plek vestigden? Eind 16e eeuw kwam er door de Spaanse Inquisitie een 2e migratie golf van in Spanje en Portugal wonende joden op gang. Via Antwerpen kwamen zij terecht in de Republiek der Nederlanden. Een halve eeuw later kwamen er groepen joden uit het Oosten, op de vlucht voor Pogroms, naar de Republiek.

Zo’n 300 jaar lang was er een bloeiende joodse gemeente in Amsterdam, waarbij sommigen zich konden opwerken uit de armoede, maar de meesten toch gedoemd waren in de armoedige steegjes van Vlooyenburg te blijven wonen. Tot de Tweede Wereldoorlog aanbrak en de donkere bladzijden uit onze geschiedenis zich aandienden.

Ga in deze online lezing met mij mee op zoek naar het verborgen verleden van de joodse geschiedenis, op ontdekkingsreis door de Joodse wijk van Amsterdam!

Deze lezing wordt aangeboden in combinatie met de Wandeling Ontdek het verborgen verleden van Joods Amsterdam op 18 november (wachtlijst) en 19 november (nog plekken beschikbaar). De lezing en de wandeling vullen elkaar aan, maar zijn ook apart te volgen.

Online lezing: Deze lezing wordt live online aangeboden in een virtuele lesomgeving.
Wat heb je nodig om mee te doen? Een computer, laptop of tablet met een webcam of ingebouwde camera en microfoon en een internetverbinding.

Maandag 22 november 2021
Schrijf je tijdig in; op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan starten.
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 15,00
Mw. L.K.C.M. (Linda) Damhuis

De online cursus gaat via Zoom en de docent stuurt je op de dag van de cursus, kort voor aanvang van de cursus, de link met de uitnodiging voor de inlog van de cursus. Deze wordt gestuurd naar je email-adres. Kijk vooral ook in je spambox als je kort voor aanvang van de cursus geen link hebt ontvangen! Voor degenen die laat inschrijven: Als je op het laatste moment inschrijft, dus binnen een halve dag voor aanvang van de cursus, dan kan het zijn dat je geen link meer voor de les krijgt. Heb je vragen over hoe Zoom werkt? Klik hierop voor een handleiding.

19:00 - 20:30
Locatie: Online cursus, niet op locatie (klik hier voor de adresgegevens)
L.K.C.M. (Linda) Damhuis
(NL) Ik ben geboren in Amsterdam en nu woon ik in Weesp, wat tegenwoordig ook bij Amsterdam hoort, dus eigenlijk ben ik weer thuis! Qua werk heb ik al het een en ander gedaan, sinds een aantal jaar ben ik gecertificeerd gids en hiermee heb ik wel het idee dat ik op mijn plek zit. Ik heb een grote passie voor en nieuwsgierigheid naar geschiedenis, kunst, cultuur en de verhalen van mensen. Ik ben iemand van de details en ik vind het interessant om verbanden te kunnen leggen. Door mijn werk als gids ben ik heel wat meer over Amsterdam en Joods Amsterdam te weten gekomen. Vooral de donkere bladzijden van WOII hebben mij volledig gegrepen, of meer 'aangegrepen'! Ik vind dat dit een verhaal is dat verteld moet blijven, zéker nu de generatie die het heeft meegemaakt er al bijna niet meer is.