Bestellijst

Bestellijst

Doorleefde filosofie – vijf denkers aan het woord

Cursuscode: 5214

Hoe te leven? Wat betekent het om een goed mens te zijn? Wat moet ik doen? Filosofische vragen zijn bij uitstek toepasbaar op het dagelijks leven.

Tijdens deze cursus bespreken we de filosofie van vijf bijzondere denkers: Iris Murdoch, Rosa Luxemburg, Patricia De Martelaere, Audre Lorde en Lou Andreas-Salomé. Deze denkers uit de negentiende en twintigste eeuw bieden in hun werk een duidelijke brug tussen theorie en praktijk, tussen het denken en de wereld. Filosofie is bij hen altijd doorleefde filosofie.

Na een inleiding in het leven en werk van de betreffende filosoof gaan we aan de slag met boeiende teksten van deze denker. We lezen samen filosofische fragmenten die ons aan het denken zetten en gaan daarover in gesprek. De les sluiten we af met een korte individuele schrijfopdracht die je de kans biedt het filosofische thema van die les toe te passen op een eigen vraagstuk.

1. Is goed leven een kwestie van goed kijken? Iris Murdoch (1919-1999)
2. Enthousiasme en kritisch bewustzijn – meer hebben we niet nodig. Rosa Luxemburg (1871-1922)
3. Verliezen moeten we leren. Patricia De Martelaere (1957-2009)
4. Er zijn vele stiltes om te doorbreken. Audre Lorde (1934-1992)
5. Hoe je leven zelf vorm te geven. Lou Andreas-Salomé (1861-1937)

Maandag 16 mei 2022
Schrijf je tijdig in; op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan starten.
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 169,00
Mw. C.H. (Carolien) van Welij
19:00 - 21:00
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 (klik hier voor de adresgegevens)
C.H. (Carolien) van Welij
Carolien van Welij (1977) is filosoof en neerlandicus. In haar filosofische praktijk helpt ze mensen met het verhelderen van hun denken. Ze schrijft interviews en artikelen voor Filosofie Magazine, waaronder de rubriek ‘Het Moment’ waarvoor ze schrijvers en kunstenaars interviewt over een moment waarop filosofie hun leven veranderde. Als huisfilosoof van Theater De Roode Bioscoop in Amsterdam brengt Carolien in samenwerking met dichters en muzikanten filosofie tot leven op het podium. www.carolienvanwelij.nl