Your cart

Your cart

De Magie van Taal - Brein en bewustzijn, wijzelf en de Ander, taal en werkelijkheid

Course code: 1212

In deze cursus behandelt docent Karin Fontein het boek De Magie van Taal van taalwetenschapper en filosoof Net Koene. 

De magie van taal. De titel zegt waar het over gaat: ons even raadselachtige als onmiskenbare vermogen met taal op te roepen wat er niet is alsof het zich wel ergens buiten ons bevindt, voor onszelf en voor wie er maar met ons meeluistert/meeleest. Toegang tot het bewustzijn van de Ander is onmogelijk, maar je kan toch gedachten met elkaar uitwisselen. We kunnen de werkelijkheid met elkaar bespreken en fictieve werelden met elkaar delen. Taalgebruikers hebben er allemaal geen moeite mee.

Dit boek moet inzichtelijk maken hoe dat werkt in ons hoofd. De ondertitel maakt duidelijk dat die 'magie' niets met mystiek te maken heeft: Brein en bewustzijn, wijzelf en de Ander, taal en werkelijkheid. Net Koene brengt in kaart wat zich in ons hoofd afspeelt wanneer we naar de Ander luisteren. Ze isoleert taalvormen, woorden, constructies, toonhoogte- en ritmekenmerken die we als informatief herkennen in wat de Ander zegt. Ze laat zien hoe al die vormen hun eigen bijdrage leveren aan onze voorstelling van waar de Ander het over heeft.

Cursisten wordt verzocht het boek De magie van taal zelf aan te schaffen. 

Thursday September 23, 2021
22 lessons of 1,5 hrs start time 15:30 (click here for a full list of session dates and times per session)
Price: € 375,00
Tutor: Ms. drs K. (Karin) Fontein
Book: De magie van taal, Net Koene (click here for more information)

Dit is een cursus op locatie. Wij willen je vragen hierbij de huidige basis Coronamaatregelen in acht te nemen. Was vaak je handen. Houd afstand. Blijf thuis als je klachten hebt (verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts) en laat je testen. 

15:30 - 17:00
Location: OBA, Javaplein 2 (click here for address details)
drs K. (Karin) Fontein
Karin Fontein studeerde Filosofie, specialisatie Cultuurfilosofie en Esthetica aan de Universiteit van Amsterdam, daarvoor studeerde zij ook in Nijmegen en Utrecht. Zij geeft al 24 jaar cursussen Filosofie op de Joke Smit Academie voor volwassenenonderwijs en ze geeft ook Filosofielessen op Havo en VWO op het ROC van Amsterdam. Haar specialisaties zijn: Filosofie & Literatuur en Vrouwen in de Filosofie. Ze runde een jongerenvereniging, zat in redacties van diverse kunsttijdschriften, was secretaris van de docentenvereniging Filosofie en schrijft artikelen. Karin reist en fotografeert graag.