turkije van sultan via ataturk naar erdogan:<p dir ltr>erdogan wordt wel de nieuwe sultan genoemd hoe kon zijn moslimpartij in seculiere turkse staatsbestel zon machtige positie verwerven in twee lezingen worden ingrijpende ontwikkelingen geschetst van dit land in laatste eeuw...

Turkije: van de Sultan via Ataturk naar Erdogan

Erdogan wordt wel ‘de nieuwe sultan’ genoemd. Hoe kon zijn moslimpartij in het seculiere Turkse staatsbestel zo’n machtige positie verwerven? In twee lezingen worden de ingrijpende ontwikkelingen geschetst van dit land in de laatste eeuw. De behandeling van etnische en religieuze minderheden komen aan bod, evenals de relaties met buurlanden en Europa. We bekijken de kenmerken, het verval en de uiteindelijke ontmanteling van het omvangrijke Ottomaanse Rijk. De sultan was de leider van alle moslims, maar had ook veel niet-islamitische en niet-Turkse onderdanen. Na een bevrijdingsoorlog stichtte Atatürk in 1923 de seculiere Turkse Republiek. Hij hervormde het land naar westers model, maar ontpopte zich ook tot autoritair en nationalistisch leider. Na de invoering van het meerpartijenstelsel kregen conservatief-liberale en islamitische stromingen meer invloed en ontstond er een gewelddadige strijd tussen extreem links en rechts.
Sinds 2002 heeft de AK-partij van Erdogan zijn machtsbasis steeds verder uitgebreid, met aanvankelijk veel hervormingsmaatregelen gericht op toetreding tot de EU. Door velen wordt hij als een wolf in schaapskleren beschouwd. Mede door de historisch gegroeide beeldvorming, verloopt de toenadering tussen Turkije en Europa moeizaam. Ook het verdeelde Cyprus speelt hierin een rol. Vanwege deze belemmeringen probeert Turkije de laatste jaren zijn invloed in het Midden-Oosten te vergroten.

Cursuscode 1254

Groep 1

Deze cursus bestaat uit: 2 lessen van 2 uur vanaf maandag 13 november 2017 om 19:30 uur.
Cursusprijs: € 55,00
Docent: Dhr. P. (Peter) van der Brugghen
Locatie: OBA, Oosterdokskade 143 1011 DL

inschrijven is niet meer mogelijk